Zložil som sľub poslanca.

Necelé dva týždne od volieb, a výsledok bol oficiálne spečatený sľubom, taktiež prevzatím dekrétu poslanca. Ide to rýchlo 🙂

Po oficiálnej časti sme sa presunuli do zasadačky, dohodli sme si termíny na nasledovné pracovné a verejné stretnutia.

Môj prioritný cieľ – úplná transparencia samosprávy je o niečo bližšie. Všetci poslanci a pán starosta súhlasili so zabezpečením technológie na audio a video záznam zasadnutí.

Už počas predvolebnej kampane ma zaujalo, že mnoho ľudí nevie ako samospráva funguje. Stretol som sa s rôznorodými názormi, od extrémnych typu „Starosta rozhoduje o všetkom, neviem akú funkciu majú poslanci“, až po „Starosta aj tak všetko presadí, poslanci majú len poradnú funkciu“. Málokomu bolo jasné, že reálnu výkonnu moc a zodpovednosť za rozhodnutia nesú poslanci svojím hlasovaním. Starosta (prípadne aj poslanci) podáva návrhy, no hlasovania sa nezúčasťnuje. Je len naozaj na svedomí jednotlivých poslancov, ako so svojím slovom naložia, aby ich svedomie zostalo čisté a ich rozhodnutie bolo obhájiteľné.

8 komentárov k “Zložil som sľub poslanca.”

  1. Ahoj, Kristián! Toto Tvoje „oznámenie“ o voľbe osoby zástupcu starostu našej obce ma, aj moje okolie veľmi znepokojilo, a zároveň zarmútilo. Ako je možné, že, ako aj píšeš, v prvom kole je prvoradé počet hlasov, lebo LEBO, a v druhom už nato kašleme, absolútne nás to nezaujíma?!? Ako je možné, že na takúto dôležitú stoličku, funkciu sa dostane človek, ktorého do zastupiteľstva občania NEZVOLILI!!! Je medzi Vami čírou náhodou, v dôsledku zhodou okolností, pozícií hviezd na oblohe atď.! Ako sa to mohlo stať, že jeden deň( nemám ináč proti nemu,ako človekovi nič, nie je to nič osobné!!! ) ako kandidát na poslanca NEUSPEJE, a o niekoľko dní, zrazu je už POSLANEC, lebo lebo… ba dokonca sa „dostane“ k funkcii takej dôležitej?! Podotýkam, občania si ho NEZVOLILI!!! Ako mu teda mohli ponúknuť túto stoličku, a on, ako mohol túto prijať ?!? Náš názor, naša voľba teda je dôležitá IBA v ten deň, ako to hodíme do krabice?!?! Potom už máme byť ticho?!? Hm… Zaujímavé zistenie! Som (sme) rád, že aspoň Teba tam máme, a držíme ti prsty – palce, aby si tam dával pozor na názor,videnie sveta aj tých 1051 ľudí tuto na druhej strane rieky! Pekný večer! DL

    1. Ahoj Dodi,

      ďakujem za tvoj názor a za podporu. Je naozaj veľmi dôležité počúvať a vážiť si názor každého. Ja zdôrazňujem, že v žiadnom prípade nespochybňujem to, či je legislatívne v poriadku status momentálneho zástupcu starostu, pretože je. Mňa čisto z fundamentálnej zvedavosti zaujímala myšlienková evolúcia selekčnej motivácie u človeka.

      Kristián

    2. Povedzme to na rovinu, stal sa poslancom len preto, ze jedna zo zvolenych poslankyn dostala pracovnu poziciu na obecnom urade a odstupila v prospech sucasneho zastupcu!

      1. V prospech nikoho nemôže ustúpit. Nastupuje Ďalší v poradí, takzvaný náhradník. A ak odstúpi ďalší, tak nastupuje 2. pod čiarou. Takto je v zákone. A ak nastúpil ako poslanec, zložil sľub, tak starosta má právo ho vymenovať za zástupcu. Lebo zástupcu si vyberá starosta. Nie vždy k spokojnosti. Milujem polopravdy.

  2. Nevyjadrujem sa k takymto diskusiam,no pohar mi uz pomaly preteka a preto mi dovolte sa zapojit do diskusie.Vopred sa ospravedlnujem,ze nebude na urovni,ktorej ste rozumeli viac-menej len vy,ale zato jej bude rozumiet jednoduchy clovek,ktory si to precita.Moj muz by tuto funkciu prijal bez vyhrad,keby vedel,ze je schopny ju vykonavat bez obmedzeni,s dolezitostou,ktora jej prinalezi.Nebolo by to vsak spravne a v sulade s jeho presvedcenim.A prave preto,ze si vysoko vazi kazdeho jedneho volica aj nevolica,no vzdy obcana tejto obce,sa tohto postu s tazkym srdcom vzdal.Ludia v obci vedia,ze ked nieco potrebuju,je tu pre nich aj bez tohto titulu.Vedia,kde ho najdu a mozu sa na neho obratit.Je takmer pri kazdej obecnej akcii,bez ohladu na to,ci sa na nej podiela vlastnym pricinenim,alebo nie.S kazdym sa porozprava,kazdeho vypocuje,nikoho neobide.Chcela by som vediet,kolky z vas,co ho tu riesite sa tymto mozete pochvalit?Koho z vas,co sa tu bijete do prs na tychto obecnych akciach vidiet vonku,medzi obcanmi tejto obce?Kolky ste sa vlastnym pricinenim podielali na chode a uspesnom priebehu tychto akcii?Koho z vas mozno bezne stretnut v obci,ako sa rozpravate s obyvatelmi obce?Uz teraz robi viac.Lebo je tu pre ludi.A to je podstatne.

    1. Ahoj Ľudka,

      dôvod prečo Kristián Sercel (píšem priezvisko, lebo sme dvaja Kristiánovia 🙂 neprijal ponúknutý post nespochybňujem, veď som aj v članku napísal, že plánuje svoje podnikateľské aktivity rozširovať a nemal by na to čas. Neviem presne na aké komentáre reaguješ, tu na mojej web stránke žiadne nevidím.

      Kristián

  3. Na tie,kde ste napisali,ze su pre neho volici dolezity len v jeden den a okrem toho su mu v podstate ukradnuty,lebo su ide robit svoj biznis.Ale z niecoho zit musime aj my.

    1. Ludka uz rozumiem,

      ten povodny komentar som nepisal ja. Cize uz rozumiem aj Tvojej odpovedi. A ak som spravne pochopil to co pisal pan Lovasz, on vobec nespominal Tvojho manzela.

      Vsetko dobre,
      Kristian

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *