Plat starostu – not my business.

Určenie výšky platu starostu v obci má v kompetencii obecné zastupiteľstvo – zvolení poslanci obce. Konkrétne je táto kompetencia definovaná zákonom 369/1990 Z.z. – § 11 – „(4) Obecné zastupiteľstvo rozhoduje o základných otázkach života obce, najmä je mu vyhradené: i) určiť plat starostu podľa osobitného zákona“.

Tento osobitný zákon je zákon 253/1994 Z.z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Tento zákon obsahuje presnú tabuľku pre výpočet platu starostov. Táto tabuľka bola novelizovaná v NR SR dňa 24.10. 2018, a nadobúda účinnosť dňa 1. 12. 2018.

Výpočet je pomerne jednoduchý, priemerná mzda v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok 954,- Eur, násobená koeficientom podľa počtu obyvateľov (v prípade našej obce je koeficient 2,41, pred novelizáciou bol koeficient 2,17).  Čiže minimálny hrubý plat starostu v našej obci je 2299,14 Eur. K tejto sume môžu poslanci schváliť navýšenie o maximálne 60% (pred novelizáciou to bolo maximálne navýšenie o 70%).

Po navýšení o 60% je táto suma 3678,624 Eur, zaokrúhlená na celé euro 3679,- Eur hrubej mesačnej mzdy.

V hlasovaní o schválení mesačnej mzdy starostu dňa 28.11. 2018 som sa zdržal hlasovania. Prečo ?

Viedli ma k tomu dva dôvody. Prvý dôvod je čisto osobný. Jedno z mojich základných životných princípov je absolútna absencia závisti voči iným, a z toho vyplývajúce hodnotenie majetku iných. Ja sa do vrecka nikomu nepozerám, nikomu jeho majetok nezávidím, každý nech si má čo chce. Nieje vôbec mojou úlohou hodnotiť, kto k akému majetku akým spôsobom prišiel. Preto vec ako mzda iného človeka určovaná v mojej kompetencii mi nieje po srsti.

Druhý dôvod je, že si myslím že kompetencia určovania platu starostu zákonom 369/1990 Z.z. poslancami je nesprávna. Poslanci nedokážu 100% objektívne zhodnotiť kvalitu, rozsah, kompetentnosť a účinnosť práce starostu. Samozrejme objektívny hodnotiaci model je ťažké zostaviť, no hodnotenie poslancami je podľa mňa model zlý. A keďže nie som ani za, ani proti výške platu starostu, no legislatívny stav je taký ako je, hlasovania som sa zdržal.

Nieje v tom nič osobné voči nášmu pánovi starostovi, je to u mňa principiálna záležitosť.

Jeden komentár k “Plat starostu – not my business.”

  1. Je to vysmech vsetkych slusnych ludi, ked zastupca, ktory je v zastupitelstve az 3 dni aj s cestou navrhne srarostovi ihned najvysiu moznu mzdu a pritom ani nebol riadne zvoleny. No, ale kedze jedna zo zvolenych poslankyn dostala neodatelnu ponuku pracovat na obecnom urade tak odstupila v prospech uz sucasneho zastupcu, ktory sa nasledne mohol stat poslancom, cize zo zakona je vsetko v poriadku tak ako vzdy. Chvalim autora clanku a dufam, ze v tom budes pokracovat a tvoje clanky bude citat co najviac ludi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *